Check-Up “Dönemsel Sağlık Taraması” hiçbir şikayeti olmayan kişilerde, gizli kalmış ve ileride hastalığa yol açabilecek problemlerin saptanması ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlar.

Modern tıp hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar. Bu nedenle, hiçbir şikayeti olmasa da her insanın belirli periyotlarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Bu periyotlar yaşa ve kişinin genel durumuna göre değişebilir. 6 ayda bir yapılacak olan check-up ile meme, rahim ağzı, prostat ve kalın bağırsak kanserlerinin erken dönemde teşhisi mümkündür. Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon gibi pek çok erken ve doğru tanı, yaşam süresi ve kalitesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da erken teşhisin ve düzenli tedavinin önemi büyüktür. Karaciğer hastalığı, meme, rahim, kalın bağırsak, mesane ve prostat gibi sık görülen bazı kanserlerin de erken teşhisi hayati önem taşımaktadır. Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir belirti bile çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.

Unutmayın ki pek çok hastalık erken dönemde fark edilirse, uygulanacak tedavinin başarısı da o denli fazla olmaktadır. Bu nedenle yılda bir kez yaptıracağınız check-up ile sağlığınızdan emin olabilirsiniz.

Modern zamanların hastalıkları da değişti. Hızlanan hayat ve kirlenen doğa, bozulan ekolojik dengeler ve gıdalarımız, soluduğumuz hava: Sonuç artan kanser vakaları, koroner arter sorunları, hipertansyion, diyabet, kronik akciğer sorunları ve benzeri bir çok dert kapımızda bizi beklemekte. Sorun çoğu kez sinsi seyredip, bedenimizin açığını bekleyen bu problemleri tam zamanında saptayıp, koruyucu önlemleri almak. Öte yandan genetik faktörler ve ailede sık görülen hastalıkların bedenlerimizde de görülme endişesi de koruyucu tıbbi ve düzenli kontrolleri zorunlu kılıyor. Heleki içki, sigara, düzensiz hayat, yoğun tempo, hareketsiz günler, kullandığınız bir dolu ilaç/vitaminler, kortizonlar, ağrı kesiciler, antibiyotikler tüm bu faktörlerin bedeninizdeki olası yansımaları ancak check-up ta orataya çıkabilmektedir.

Belirli aralıklarla mesela yılda 1 kez yapılan genel sağlık taramasına check up denir. Yaş ve cinsiyete göre farklı tetkikler yapılır. Yetişkinler için 20 'li yaşlardan itibaren check up tetkikleri yapılmaya başlanır ve 1-2 yılda bir yapılması önerilir ancak 40 yaşından sonra check up yapılması daha önemlidir ve her yıl tekrarlanmasında fayda vardır.

Bir check up taramasının en önemli ayağı laboratuvar testleridir. Başvuran kişi laboratuvarımıza gelerek aç karnına kan, idrar vs. numunesi verir. Check up taramasının bir diğer ayağı da görüntüleme tetkikleridir bunlar genellikle akciğer filmi, vücudun farklı bölgelerine yapılan ultrasonlardır. Yasam Laboratuarlar grubunda check up taramasına başlamadan önce mutlaka doktorlarımız tarafından görüşme yapılır. Check up başvurusunda bulunan kişinin yaşı, cinsiyeti, genetik riskleri, yaşam ve beslenme özellikleri belirlenir ve yapılacak check up taramasının niteliği belirlenir. Doktorlarımız, check up yaptıran kişinin tüm sonuçları çıktıktan sonra yeniden görüşme yapar ve çıkan sonuçları değerlendirir. Hastalık belirtileri varsa ilgili branş hekimlerine yönlendirir.

Her check up birbirinin aynısı değildir, hastanın yaşına, cinsiyetine ve kapsamına göre farklı tetkikleri içerebilir. Herkeste bakılması gereken ortak temel tetkikler olduğu gibi kişiye özel bakılan spesifik tetkikler de vardır. Sağlıklı kişilerde 1 ile 3 yıl arasında tekrarlar yapılır.

Hiç bir check up taraması kanser veya ani ölüm riskini riskini kesin olarak belirleyemez. Ancak %90-95 oranında tahmin edilebilir. Check-up taraması sonucu her şeyin normal olduğu görülen kişilerde dahi nadiren de olsa kanser veya ani ölüm olabilir. Bu durum check up taramalarına olan güveni azaltmamalıdır, bir check up taramasından beklenti %90 lık bir erken teşhis olup taramanın içerdiği tetkiklerin sayısı ne kadar fazla ise bu oran daha da artar.

Bireyler yaşadıkları sosyal çevrede bir çok erken yaşlanma risk faktörü ile karşı karşıya kalır, yaşam tarzı, hareketli veya hareketsiz oluşu, beslenme şekli, çalışma koşulları gibi bir çok etken vardır. Anti Aging check up taramasında öncelikle bu etkenler uzman doktorlarımız tarafından masaya yatırılır. Aldığı besinler, horman ve ilaçlar erken yaşlanmanın belirtilerini olabildiğince geciktirecek bir tedavi olanağı sağlar.

Paylaş: