Gonore (Bel soğukluğu etkeni) nedir?
Gonore, cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve bel soğukluğu, kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalıktır.

Belsoğukluğu nasıl geçer?
Belsoğukluğu doğrudan cinsel yolla geçen bir hastalıktır. Hastalığın etkeni gonokok cinsinden Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae) adlı bir bakteridir ("Nayserya Gonore" diye okunur, "Gonore mikrobu" olarak da kısaltılabilir) 

Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae),  mikroskobik olarak "kahve çekirdeği şeklinde" gram negatif bir diplokok bakteridir, yani çiftler halinde bulunur. İlk defa 1879 yılında Albert Neisser tarafından tanımlanmıştır.

Gonore başka ne tür enfeksiyonlara yol açar?
Belsoğukluğu etkeni mikroorganizma (Neisserria Gonorrhoeae) "farenjit" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu durum özellikle oral sex yapan kişilerde sorun ortaya çıkmaktadır.

N. Gonorrhoeae aynı zamanda kişilerde konjuktivit (gözde konjuktiva iltihabı), proktit (makad iltihabı), prostatit (prostat iltihabı), üretrit (uretra iltihabı) ve orşit (testis iltihabı) da yapabilmektedir.

Dissemine N. Gonorrhoeae (Yaygın Gonore ) enfeksiyonu nedir?
Gonore bakterisinin kana geçerek yayılması ile endokardit (kalbin iç dokusu iltihabı), menenjit ve gonokokkal dermatit-artrit sendromunun gelişmesine "Dissemine N. Gonorrhoeae enfeksiyonu " adı verilir.

Dermatit - Artrit sendromu, ağrısız seyreden cilt döküntüleri ve eklem sıvılarında gonokok bakterine bağlı iltihap gelişmesi ile karakterizedir.

Bel soğukluğu (Gonore) belirtileri nelerdir?
Bel soğukluğu hastalığı sıklıkla kişilerde belirti vermez yani "asemptomatik" seyreder.

Gonore eğer belirti verirse şikayetler 1-29 gün sonra ortaya çıkar.

Belsoğukluğu genellikle cinsel ilişkiden ortalama olarak 4-6 gün sonra belirti vermektedir.  Bunlar:
Cinsel organdan (erkekte penis ucundan, kadınlarda vajina içinden) gelen sarımtırak ve kıvamlı sıvı akıntılar (irin gibi) 
Pelvik İltihabi Hastalık : Pelvik iltihabi hastalık kadınlarda kısırlık nedenidir.
Adet dışı kanama (Adet düzensizliği)
Kronik kasık ağrıları 
İdrar yapma esnasında ağrı, acı ve yanma hissi (Sistit)
Sık idrara çıkma (pollaküri)
Boğaz ağrısı (farenjit) şeklindedir.
Bel soğukluğu nasıl tanınır?
Bel soğukluğu, purelan (irinli) vajinal akıntı, idrar yaparken yanma- sızlama veya kasık ağrısı gibi şikayetlerle gelen hastalarda yapılan jinekolojik muayene ve alınan kültür antibiogram testleri ile tanınabilir.   

Bel soğukluğu tedavisi nasıldır?
Bel soğukluğu hastalığı antibiotik tedavisi ile geçebilen bir hastalıktır, ancak bel soğukluğu etkeni penisilin grubu antibiyotiklere dirençlidir.

Bel soğukluğu tedavisinde tetrasiklin, seftriakson ve makrolid grubu antibiotikler tercih edilmektedir. Seftriaxon, üçüncü jenerasyon sefalosporin grubu bir antibiotiktir.

Bel soğukluğu mikrobu taşıyan kişilerde çoğu zaman başka cinsel yolla bulaşıcı hastalıklar da olabileceği için kişilerde STD (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar) taraması yapılmalıdır.

Gonore tedavi edilmediğinde hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık sebebidir...
Gonore tedavi edilmediği takdirde kadınlarda üretra (idrar kanalı) ve fallop tüpleri geri dönüşümsüz zarar görerek sterilite (kısırlık) olabilir.

Bel soğukluğu mikrobu taşıyan erkekler de genital organlara mikrobun yayılması sonucunda kısırlık problemi ile karşılaşabilmektedirler.

Paylaş: