Dünyada yetişkinlerde her 18 saniyede bir kişiye, çocuklarda ise 20 saatte bir kişiye HIV bulaşıyor.

2015 yılında dünya çapında 1 milyon 200 bin kişiye HIV bulaştı. Bu da her 18 saniyede bir kişinin veya her gün 5 bin kişinin HIV'le tanıştığı anlamına gelmektedir.

2015 yılı itibariyle dünyada 36 milyon 500 bin kişinin HIV taşıdığını belirten UNAIDS, bu insanlardan 20 milyon 900 bininin HIV'in vücutta çoğalmasını ve etkinleşmesini engelleyen antiretroviral ilaçlar aldığını belirtti.

Son yıllarda HIV yeni bulaşan insanların sayısı azalmasa da bu hastalık sebebiyle ölümler azaldı.

2010 yılında 1 milyon 900 bin kişi HIV ile enfekte olurken, bu rakam 2016 yılında 1 milyon 800 bin kişi ile neredeyse aynı düzeyde seyretti. Ancak AIDS yüzünden 2005 yılında 1 milyon 900 bin kişi hayatını kaybederken, bu rakam 2016 yılında 1 milyon oldu. Bu da HIV'e sahip kişilerin ölüm oranlarının yüzde 50 civarında düştüğünü gösteriyor.

Salgın düzeyde AIDS hastalığının görülmeye başlandığı 1980'lerin başından bu yana HIV bulaşmış 76 milyon 100 bin kişinin yaklaşık 35 milyonu hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.

UNICEF, sadece 2016 yılında 120 bin çocuğun AIDS'den öldüğünü ve her 18 saatte bir çocuğa HIV bulaştığını belirtmiştir.

HIV bulaşma hızının şu andaki düzeyinde seyretmesi halinde 2030 yılında 3 milyon 500 bin kişiye HIV bulaşmış olacağı bildirilmiştir.

Türkiye'de hasta sayısı 14 bine yakındır. Öte yandan dünya çapında yapılan tıbbi araştırmalar ve farkındalık çalışmaları sonucunda, HIV virüsünün bulaşma oranı erişkinlerde yüzde 35, çocuklarda yüzde 58 geriletilirken, hastalığa bağlı ölüm oranı da yüzde 50 civarında azalmış durumdadır. Dünya genelinde bu olumlu sayılabilecek tabloya karşın, Türkiye'de AIDS hastası sayısı her geçen yıl giderek artma eğilimindedir. Resmi verilere göre AIDS hastalığına neden olan HIV virüsü taşıyanların sayısı 13 bine ulaşmış durumda. Özellikle son yıllarda hastalık taşıyan kişi sayısının yılda ortalama yüzde 50-60 artış gösterdiğini kaydeden uzmanlar, halka hastalığın hangi yollarla bulaştığı ve korunma yolları ile ilgili eğitim vermenin önemine dikkat çekmektedir.

Türkiye'de AIDS hastası sayısının artmasında; genç nüfusun fazlalığı, göç hareketleri, turizm, kayıtsız çalışan seks işçilerinin artması, damariçi uyuşturucu kullanımının artması ve korunmaya yönelik düzenli eğitim programlarının bulunmaması etkili oluyor.

Öte yandan Türkiye'de son yıllara kadar virüsün en çok heteroseksüel yollarla bulaştığını ancak son birkaç yılda homoseksüel bulaşmanın ön plana çıktığı belirtilmektedir.

Paylaş: